Copyright © All rights reserved. Made by Born out of Kindness.

Vachtverzorging & trimming.


De Cairn Terrier is van het ruwharige type en draagt een dubbele vacht. Een zachte, dikke ondervacht en een ruwe

bovenvacht. De ondervacht doet dienst als warmteregelaar en kan in de warmere jaargetijden al wel eens loskomen. De ruwe bovenvacht is doorgroeiend en beschermt de Cairn Terrier tegen alle weersomstandigheden en is vuil- en

waterafstotend.

Nesthaar plukken.


Als je Cairntje zowat 4-6 maanden oud is, zijn donkere nestharen brozer worden en jeuk gaan veroorzaken, is het ogenblik aangebroken om aan de eerste pluk beurt te denken. De nestharen moeten dan over gans het lichaam, kop, oren, poten en staart met duim en wijsvinger uitgeplukt worden. Na deze kleine plukbeurt komt de uiteindelijke vachtkleur te voorschijn. Behalve voor de haren tussen de voetkussens en rond de aars, is het gebruik van een schaar uit den boze.De Trimming.


Als je Cairntje 8 à 9 maanden oud wordt, zal de bovenvacht gaan afsterven en plukrijp worden. Het wordt dan stilaan tijd voor zijn eerste grote plukbeurt. Een plukrijpe vacht laat zich opmerken door het algemeen opbleken van de kleur en het brozer worden van de haren. We spreken dan van een plukrijpe- of stripvacht. Gewoonlijk is de vacht dan 8 à 9 cm lang, of beter nog, ze is dan 8 à 9 maanden oud. Het beste om een Cairn Terrier in een goede conditie te houden, is het toepassen van het "rolling-coat" (rollende vacht) systeem. Ongeveer om de 4 maanden wordt de helft van de bovenvacht uitgeplukt, terwijl de andere helft doorgroeit tot de volgende plukbeurt, zowat 4 maanden later. Op dat ogenblik zal ook deze helft plukrijp zijn, terwijl de eerste helft (4 maanden eerder geplukt) de plaats inneemt. Voor een goed begrip. Een Cairn Terriër, getrimd volgens het "rolling-coat" systeem, draagt vlak voor een plukbeurt, behalve de ondervacht, ook nog 2 lagen bovenvacht. Een laag van 8 à 9 cm lang met opgebleekte, broze haarpunten (= stripvacht) en een korte, intensief gekleurde laag van 3 à 4 cm.

Met dit systeem draagt je Cairntje het ganse jaar door een beschermende laag bovenvacht. Het rustieke, natuurlijke en

ietwat ruig uitzicht, wat zeer typisch is voor dit ras, blijft alzo behouden.Laat je Cairntje niet in zijn blootje zetten.


In sommige literatuur is er sprake van twee, ja zelfs één plukbeurt per jaar.

Met dit systeem wordt in één keer alle bovenvacht uitgeplukt. Het Cairntje staat dan, zoals dat genoemd wordt in zijn

ondervacht of in zijn blootje. Dit is een sterk af te raden werkwijze, omdat de bescherming tegen slechte

weersomstandigheden, maar ook tegen felle zonnestralen onbestaande is. Dit laatste kan leiden tot zeer vervelende

huidziektes. De ondervacht kan vuil absorberen en zal een reuk verspreiden. Bovendien is een Cairn Terrier in ondervacht niet echt een streling voor het oog.Baden? Neen, bedankt.


Als een Cairn Terriër regelmatig geborsteld, gekamd en vakkundig uitgeplukt wordt, zal baden overbodig zijn. De meeste shampoos tasten de ruwe vachtstructuur aan en verminderen het beschermende vermogen. Een met modder besmeurde vacht kan, na ze te laten opdrogen, gewoon uitgeborsteld worden. Wil je het toch wat grondiger doen, gebruik dan alleen lauw regenwater. Spoelen, laten drogen en borstelen.

Mocht Cairntje lief zich tijdens een wandeling in een onwelriekend goedje hebben gerold, dan kan je zijn vacht spoelen

met lauw regenwater en inwrijven met de inhoud van een rauw opgeklopt ei. Het goedje even laten inwerken, goed

naspoelen, laten drogen en borstelen.Bron: Rick en Ingrid Huysecom van de Cairn Terriër kennel Little penguins - Highlands Origin Voor een trimbeurt kunt u altijd contact met ons opnemen via de mail.  jolanda@bornoutofkindness.nl Voor het plukken Na het plukken Trimmen
Trimmen Ras standaard Karakter Gezondheid Geschiedenis